20/05/2022

Bo en Sarah geven schoolkinderen elke dag gratis stuk fruit

Sarah en Debora geven scholieren elke dag gratis stuk fruit, maar ze willen nog stapje verder gaan: “Hoe kan je kansarme kinderen beter helpen dan met gesmeerde boterhammen?”

Heel wat kinderen vertrekken ’s morgens met een quasi lege brooddoos naar school. Recentelijk kwam nog in het nieuws hoe triestig het gesteld is met de inhoud en voedingswaarde van de boterhamdozen van heel veel schoolkinderen. Daar wil JOY, een Brugse organisatie die zich inzet voor kinderen in armoede, en het Jabbeekse bedrijf Health in a Box’wat aan doen.

Het duo Sarah Wydooghe en Debora Adelaere sloeg daarvoor de handen in elkaar. Sinds vorige week brengen ze elke middag een lading fruit naar De Ganzeveer, een lagere school in het Brugse. “Veel kinderen komen uit gezinnen die het minder breed hebben”, duidt directeur Bart Verroens. “Vers fruit is dan ook geen evidentie. Het fruit dat we dankzij Sarah en Debora krijgen, is dan soms ook het enige fruit dat de kinderen eten.”

Stijgende voedselprijzen

Het duo wil naast De Ganzeveer nog meer scholen helpen uit de regio en denkt zelfs al een stap verder. “Die brooddozen zijn echt wel een probleem”, zegt Debora van Health in a Box. “Aangezien wij een voedingsbedrijf zijn, willen we kinderen op onze eigen manier steunen en hoe kan dat beter dan boterhamdozen te vullen met lekkere gesmeerde boterhammen? Er is wel degelijk heel veel nood in de scholen. We zijn altijd al bezig geweest met het steunen van organisaties, maar vroeger deden we dat vooral in het buitenland. Nu willen we ons vooral concentreren op de kinderen uit de ruime regio.” 

Help hen helpen

Sarah en Debora leerden elkaar bij toeval kennen en kwamen zo samen op het idee. “Ik ben constant op zoek naar bedrijven en mensen die willen sponsoren”, zegt Sarah van JOY. “Zoals Health in a box, een West-Vlaamse maaltijdboxenproducent, die als doel heeft om op een structurele manier geld in te zamelen voor kleinschalige organisaties die kinderen in nood helpen. Een procent van de omzet van Health in a box gaat hier integraal naartoe.”

Maar Sarah en Debora willen nog meer bedrijven overhalen, zodat ze nog meer scholen kunnen helpen. “Het gaat nu wel om een stuk fruit, maar ook de goedgevulde brooddozen zouden een serieuze hulp zijn en we denken ook aan gezonde snacks tijdens de speeltijd”, aldus Sarah.

We roepen ook andere bedrijven op om hier hun schouders mee onder te zetten

Debora Adelaere van Health in a box

“Door de stijgende (voedsel-)prijzen wordt de nood in vele gezinnen alleen maar groter, en de brooddoos bijgevolg leger. Dat willen wij niet zomaar met lede ogen aanzien en daarom roepen we ook andere bedrijven op om hier hun schouders mee onder te zetten,” vult Debora aan.

Bedrijven of personen die eenmalig of structureel de organisatie JOY willen steunen, kunnen hiervoor contact opnemen met Sarah Wydooghe via www.choosejoy.be.