“Als kind worstelde ik al met voeding en eetstoornissen. Ik had de neiging om wat struiser te zijn en werd gepest op school. Willen vermageren, heeft er altijd al in gezeten. In mijn tienerjaren had ik een haat-liefde verhouding met eten. Het was erg moeilijk om de balans te zoeken, hoewel ik wist wat goed en slecht was. Ik heb alle diëten geprobeerd, maar dat had ook geen zin. Crash-diëten zijn te extreem en niet goed voor je lichaam. Ik moest de juiste balans van gezonde voeding vinden die bij mij paste en die ik kon volhouden. Dat is uiteindelijk pas rond mijn 30ste gestabiliseerd. Het heeft een hele tijd geduurd eer ik dat kon ontdekken en voor mezelf kon toepassen."

"We hebben maar één lichaam en moeten er zorg voor dragen"

Vroeger bestond ons bord uit aardappelen, vlees en groenten. We moesten eten wat er op tafel kwam en ons bord uit eten. “De laatste jaren is er wel meer bewustwording rond gezonde voeding bij de mensen. We hebben maar één lichaam en moeten er zorg voor dragen. En erbij stilstaan dat niet alles gezond is wat we in onze mond steken. Langs de andere kant is het nog nooit zo moeilijk geweest om echt gezond te eten en gezonde keuzes te kunnen maken. De voedselindustrie voegt vanalles toe aan onze voeding, waar we geen vat op hebben."

De consument ziet op den duur ook het bos door de bomen niet meer. Wat moet je nu kiezen? Wie moet je nu geloven? Maar vooral wat past er bij jou? “Er zijn verschillende manieren van gezond eten en kan voor iedereen anders zijn. Maar als we weinig tijd hebben, kiezen we vaak voor gemakkelijke oplossingen. Er zijn veel keuzes aan fastfood of kant-en-klaar-maaltijden, maar dat zijn natuurlijk niet de gezondste. Enkele jaren geleden ontdekte ik Pascale Naessens haar kookboeken voor de pure keuken. Zo ben ik uiteindelijk volledig overgeschakeld naar koolhydraatarme voeding.”

"Ik mag lekker eten, de kilo's gaan eraf en ik heb meer energie."

Hoe voelde jij je na de switch door koolhydraten te schrappen?
“Ik ben ermee begonnen in 2013 en voelde al vrij snel een verschil. Ik merkte dat het goed was voor mij. Want ik mag lekker eten, maar ben niet meer bezig met calorieën tellen. Er gingen ook gelijk een aantal kilo’s af en ik voelde mij beter. Veel mensen vinden het normaal dat je je na een maaltijd paf voelt. Maar als je gezond eet, heb je dat gevoel niet. Na een tijdje merkte ik dat alle ongemakken zoals last van mijn darmen, of een zware maag, verdwenen. Het grote verschil is ook, als ik dan toch eens aardappelen of pasta eet, mijn lichaam daar onmiddellijk op reageert. Ik kan daar gewoonweg niet meer tegen.”

Voel je mentaal ook een verschil?
“Ja, absoluut. Ik voel me alerter en vol energie. Ook van een namiddag-energiedip heb ik zelden last. Een ander voorbeeld is mijn man die een chronisch slechte slaper is.  Hij eet 70% van de tijd koolhydraatarm en in het weekend mag het een beetje losser. Sinds hij geen koolhydraten meer eet, slaapt hij altijd goed en maar af en toe eens niet meer goed. Hij merkt de verhouding tussen zijn slaapkwaliteit en zijn voeding. Als hij periodes heeft dat hij wat vaker broodjes eet over de middag, merkt hij het direct aan zijn slaap. Ik vind dat toch wel een opvallende link.”

"Ik heb koolhydraten geschrapt en creëerde Health in a Box voor wie een gezonde levensstijl wil."

Health in a box, gezonde voeding in een doos met verse producten, veel groenten, eiwitten en zonder koolhydraten. Dat mag je verwachten van deze foodboxen die Bo met zorg samenstelt voor een gezonde levensstijl. Met Health in a box wil ze een hulpmiddel bieden om op een gezonde en makkelijke manier te koken.